Zašto Srbija nema nijedan kruzer?

Bez autora
Apr 07 2024

Srbija je jedina zemlja u Evropi bez ijednog kruzera, tek sa nekoliko brodova za panoramsko razgledanje u Beogradu.

Tom realnošću značajne prihode od turizma prepuštamo strancima, objašnjava predsednik Grupacije za nautički turizam i privredu u PKS Petar Đorđević.

Svake godine povećava se broj poseta kruzera našim lukama. Pre 20 godina imali smo jedan pristan za kruzere, a ove godine ćemo imati 14 pristana. Što se tiče naše zemlje, postoje samo ponude stranih kompanija koje imaju kruzere, jer mi smo jedina zemlja u Evropi koja ih nema - imamo samo putničke brodove za panoramsko razgledanje Beograda. Posedujemo samo dva turistička broda u Beogradu za panoramsko razgledanje i dva beogradska preduzeća. Jedno je "Jahting klub Kej" koje ima tri putnička i četiri manja broda za razgledanje, dok druga kompanija ima brodove "Sirena" i "Horizont", i to je sve od naše nautičke ponude razgledanja gradova, objašnjava Petar Đorđević.

Posedujemo dosta brodova za transport tereta, jer kao što znamo, najjeftiniji je transport rekom. Prošle godine rekom je bilo prevezeno 15 miliona tona robe (nafte, rude, uglja). To su kapaciteti koji zadovoljavaju našu privredu.

Za unapređenje rečnog brodarstva neophodni su nam kadrovi, koje uopšte nemamo. Jako su rigidni uslovi za sticanje zvanja u nautici, i niko ne želi da se školuje za nautička zanimanja. Za sticanje zvanja kapetan u nautici potrebno vam je minimum sedam godina...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik